Çobanlıktan Şehitliğe
Medine’ye hicretin yedinci yılı başında (m. 628) Hayber yahudileri ile müslümanlar arasında çetin bir savaş olmuştu. Müslümanların zaferiyle sonuçlanan bu savaşta Yesar adında siyah bir kölenin garip bir macerası vardır. Yesar, Hayber yahudilerinden birinin kölesiydi ve efendisinin davarlarını güderdi. Hayber kuşatması sırasında yahudilerin silaha sarıldığını gören Yesar, onların ne yapmak istediklerini sorunca, “Şu peygamber olduğunu söyleyen kişiyle çarpışacağız..” cevabını almıştı. Bu söz onun merakını arttırdı. Koyunları sürüp Rasulullah s.a.v.’in yanına kadar geldi.
Yesar, Allah Rasulü’ne neye davet ettiğini sordu. Rasulullah Aleyhisselam ise: “Allah’tan başka ilah olmadığına ve benim de O’nun rasulü olduğuma inanmaya, Allah’tan başkasına ibadet etmemeye davet ediyorum.” buyurdu. Yesar da: “Böyle iman edersem benim için ne var?” dedi. “Bu imanla ölürsen cennete gidersin.” cevabını aldı. Bunun üzerine Yesar nasıl müslüman olacağını öğrenmek istedi ve Rasulullah’ın talimatıyla hemen iman ederek müslüman oldu. Sonra da: “Ey Allah Rasulü, ben bir çobanım. Şu koyun sürüsü bana emanettir. Şimdi onları ne yapayım?” dedi. Rasulullah Aleyhisselam: “Onları bu karargâhtan dışarı çıkar. Sonra onlara seslenerek ufak taşlar atıver. Onlar sahiplerine dönerler.” buyurdu.
Yesar söylendiği gibi yaptı. Yerden bir avuç çakıl taşı alarak öndeki koyunların üzerine attı. “Sahibinize dönün! Vallahi ben artık size sahip olamayacağım.” dedi. Koyunlar, sanki önlerinde çoban yürürcesine topluca kaleye girdiler, sahiplerinin yanına döndüler. Onlar da Yesar’ın müslüman olduğunu anladılar. Hz. Ali r.a.’ın sancağı çekip Hayber içlerine daldığı sırada Yesar da onun yanında çarpıştı. Atılan taş ve oklarla oracıkta şehit oldu. Henüz bir vakitlik namaz kılamamış, Allah’a bir tek secde bile yapamamıştı. Yesar’ın cenazesi Peygamber Aleyhisselam’ın yanına getirilip sırt üstü yatırıldı, üstüne bir örtü çekildi. Allah Rasulü s.a.v. ona doğru bakarken birden yüzünü başka tarafa çevirdi. Sahabe-i Kiram neden ondan yüzünü çevirdiğini sordular. Allah Rasulü s.a.v. buyurdular ki: “Yüce Allah bu kuluna ikram edip onu hayra sevketti. Şimdi onun yanında cennet hurilerinden iki zevcesinin bulunduğunu gördüm!”
Delâilü’n-Nübüvve, 4/220-21; el-Bidaye ve’n-Nihaye, 4/580; Hz. Muhammed ve İslâmiyet, 6/66-68.
--------------------------------------------------------------------------------