Adnan Menderes

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    SEYF-İSLAM FORUM Forum Ana Sayfa -> Dini Hikayeler -> Kim Kimdir ?
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
dürri_yektam
GOLD ÜYE
<b>GOLD ÜYE</b>


Kayıt: 22 Mar 2007
Mesajlar: 4228

Durum: Çevrimdışı

Level : 48
HP: 1864 / 8477  
 22%
MP: 1017 / 4047  
 25%
EXP: 166 / 245  
 67%
MesajTarih: Cum Hzr 22, 2007 6:12 pm    Mesaj konusu: Adnan Menderes Alıntıyla Cevap Gönder


Adnan Menderes ( 1899)- (17.09.1961)


1899 yılında Aydın’da doğdu.Babası İzmirli Katipzade İbrahim Ethem Bey, annesi Aydınlı Hacı Alipaşazadeler’den Tevfika Hanım’dır.Anne ve babasını küçük yaşta kaybetti.Onu anneannesi büyüttü.Tahsil hayatına İzmir İttihat ve Terakki Mektebi’nde başlayan Adnan Menderes, Kızılçulu Amerikan Koleji’nde okurken misyonerlerle başı derde girdiği için çeşitli mercilere müracaat etti.Müracaat ettiği makamların birinin başında Celal Bayar vardı.Bayar’la böyle tanışmış oldu.

Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitiren Adnan Menderes Birinci Dünya Savaşı sırısında yedeksubay olarak askerliğini yaptı.Aydın’da bazı arkadaşlarıyla birlikte Ayyıldız Çetesi’ni kurdu.Daha sonra Söke’de Piyade Alay Yaveri olarak savaşa katıldı.Savaştan sonra İstiklal Madalyası aldı.

Ali Fethi Okyar tarafından 1930 senesinde kurulan ancak kısı sürede kapatılan Serbest Fırka’nın Aydın teşkilatını kurarak başkanı oldu.Bu parti kapatılınca CHP’ye girdi ve 1931 yılında bu partiden Aydın milletvekili seçildi.

1945 senesine kadar TBMM’de komisyon raportörlüğü yapan Adnan Menderes, o yıl Saracoğlu Hükümeti’nin getirdiği Toprak Kanunu tasarısını şiddetle tenkit ederek komisyondan istifa etti.Partide yaptıkları muhalefetten dolayı bir süre sonra Refik Koraltan ve Fuat Köprülü ile birlikte CHP Disiplin Kurulu tarafından 12 Haziran 1945’te ihraç edildiler.
Celal Bayar da hem partiden hem de milletvekilliğinden istifa etti.Bu hareketler Demokrat Parti’nin 7 Ocak 1946’da kurulmasına sebep oldu.1946 seçimlerinde Demokrat Parti’den Kütahya milletvekili olarak meclisi girdi.Celal bayar’dan sonra ikinci adam durumuna geldi.14 mayıs 1950 seçimlerinde DP oyların 53,5’ini alarak iktidar oldu.On senelik DP iktidarının tek başbakanı oldu ve o döneme damgasını vurdu.İktidarı zamanında 5 hükümet kurdu.Bu on senelik zaman içinde Türkiye’nin iç ve dış siyasetinde büyük gelişmeler oldu.Sanayileşme ve şehirleşme hamlesi başladı, köye makine girdi, ulaşım, enerji, eğitim, sağlık, sigorta ve bankacılık yeniden başladı.Türkiye kalkınma kavramıyla tanıştı.
27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan askeri darbeyle iktidardan indirildi.Yassıada’ya hapsedildi.Milli birlik komitesi tarafından kurulan Yüksek Adalet Divanı’nca idama mahkum edildi.Yassıada tutuklu bulunduğu sırada çeşitli işkencelere maruz kaldı.17 Eylül 1961 tahinde İmralı Ada’da idam edildi.Türk Milleti O’nu hiç unutmadı.


HAKKINDA YAZILANLAR

Benim Gözümde Menderes
Necip Fazıl Bütün Eserleri Cilt: 35
Necip Fazıl Kısakürek
Büyük Doğu Yayınları / Hatıra Dizisi
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger
Sukeyna
AKTİF ÜYE
<b>AKTİF ÜYE</b>


Kayıt: 26 Oca 2008
Mesajlar: 116

Durum: Çevrimdışı

Level : 9
HP: 0 / 193  
 0%
MP: 92 / 92  
 100%
EXP: 16 / 20  
 80%
MesajTarih: Sal Mar 04, 2008 9:35 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

teşekkürler ablacım çok güzel paylaşım Allah razıolsun
_________________
[Linki görmek için Kayıt veya Giriş yapmanız gerekmektedir.]
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder MSN Messenger
gözdeyigitcan
ÜYE
<b>ÜYE </b>


Kayıt: 24 May 2008
Mesajlar: 59
Konum: Türk bayrağının dalgalandığı her yer
Durum: Çevrimdışı

Level : 6
HP: 0 / 104  
 0%
MP: 49 / 49  
 100%
EXP: 8 / 14  
 57%
MesajTarih: Prş May 29, 2008 2:56 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

İZMİRİN İŞGALİ DÖNEMİNDE YAŞAMIŞ BİRİSİ
_________________
Bayrağı bayrak yapan , üzerindeki kandır.
Toprak ; uğrunda ölen varsa,vatandır.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder MSN Messenger
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    SEYF-İSLAM FORUM Forum Ana Sayfa -> Dini Hikayeler -> Kim Kimdir ? Tüm zamanlar GMT + 3 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Benzer Konular
Başlık Yazar Forum Cevaplar Tarih
Yeni mesaj yok Aydın Menderes dualarla uğurlandı... Nurun Ala Nur Güncel Haberler 3 Pts Arl 26, 2011 1:15 am Son Mesajı Görüntüle
Yeni mesaj yok Adnan Oktar'ın Fethullah Gülen Hakkın... SERZAKİR M. Fethullah Gülen 0 Pts Ağu 02, 2010 12:46 am Son Mesajı Görüntüle
Yeni mesaj yok Adnan Oktar Resimleri ahmetsecer İslami Resimler 1 Pzr Tem 18, 2010 3:54 pm Son Mesajı Görüntüle
Yeni mesaj yok ADNAN OKTAR'LA GECE SOHBETLERİ sibel Serbest Kürsü 2 Çrş Mar 03, 2010 8:34 am Son Mesajı Görüntüle
Yeni mesaj yok Menderes'in son mektubu Mercan Kim Kimdir ? 1 Cmt Tem 21, 2007 10:02 am Son Mesajı Görüntüle