| |
|
|
|
| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
ReYYaN FORUM YÖNETİCİSİ

Durum: Çevrimdışı
Level : 69
|
Tarih: Cmt Nis 21, 2007 8:31 pm Mesaj konusu: Adiy b. Hâtimin Müslüman oluşu |
|
|
Kâinatın Efendisi’nin peygamber olduğu haberi iyice yayılınca, bu haber Adiy b. Hâtim’in hoşuna hiç gitmemişti. Hadise, bir rivayette şöyle geçer:
Adiy b. Hâtim, Mekke’de Akreb denilen yerde bulunduğu sırada Resûlullah’ın süvarileri gelerek halasını ve birçok kimseyi Resûlullah’a götürdüler. Halası, Resûlullah’a:
“Yâ Resûlallah! Benimle birlikte bir yardımcım vardı, uzakta kaldı. İhtiyar bir kadınım, bir yardım edenim de yok. Bana bir lütufta bulun ki, Allah da sana yardım etsin.” dedi. Efendimiz; “Yardımcınız kimdi?” diye sorunca kadın “Adiy b. Hâtim.” karşılığını verdi. Resûlullah, bunun üzerine, “Şu, Allah’tan ve benden kaçan adam mı?” dedi. Bunun üzerine, Adiy b. Hâtim’in halasına ihsanda bulunuldu. Kadın, oradan çok memnun ayrılmıştı. Yeğeni Adiy b. Hâtim’in yanına dönünce, yeğenine; “Sen öyle bir iş yaptın ki, baban bile öyle şey yapmazdı. İster kendi arzunla, isterse gönülsüz, ne olur, şu adama muhakkak git.” dedi.
Adiy b. Hâtim, (kendi kendine): “Ne olur ki, şu adama gitsem. Yalancı ise zaten bana bir zararı olmaz. Doğru ise ben gerçeği öğrenmiş olurum.” dedi. Geri döndü, Resûlullah’ın huzuruna çıktı. Allah Resulü, mescitte oturuyordu. Hadisenin devamını Adiy b. Hâtim şöyle anlatmaktadır:
“Hiç kimsenin himayesi olmadan ve elime bir referans almadan direkt yanına girmiştim. Huzuruna götürüldüğümde elimden tuttu. Benimle kaldı. Derken beraberinde bir erkek çocuk bulunan bir kadın Resûlullah’ı karşıladı ve ‘Bizim senden bir talebimiz var.’ dediler. Resûlullah, onların ihtiyaçlarını görünceye kadar onlarla beraber ayakta dikildi. Sonra elimden tuttu va beni evine götürdü.”
Kadınla çocuklar Peygamber’imize o kadar yakın oturmuşlardır ki, Adiy b. Hâtim, O’nun İran ve Bizans hükümdarları gibi olmadığını anlamıştır. Resûlullah, sanki onun içini okuyormuş gibi ona üç defa: “Yâ Adiy Müslüman ol, kurtul!” buyurdu. Adiy b. Hâtim, “Benim dinim var.” diye cevap verdi. Efendimiz, “Senin dinini senden iyi bilirim.” buyurdu. “Benim dinimi benden iyi mi bilirsin?” diye hayretle sordu Adiy. Resûlullah, “Evet! Sen Reküsiyye dininden değil misin? [Hıristiyanlık ve Sâbilik karışımı bir dinin adı] Kavminin elde ettiği ganimetlerin dörtte birini yemiyor musun?” buyurdu. Adiy onu tasdik etti. Nebiler Nebisi devamla: “Aslında bu yaptığın, senin dinine göre de helal değildir.” buyurdu.
Adiy b. Hâtim, denilenlerin hiçbirine karşı çıkmadı. Fahr-i Kâinat sözlerine devam etti: “Senin İslâm’a girmene engel olan sebebi biliyorum. Bana sosyal açıdan zayıf kimselerin ve Arapların bir kenara ittiği yoksulların iman etmesinden dolayı iman etmiyorsun. Hîre kentini bilir misin?” Adiy b. Hâtim, “Hayır, orayı görmüşlüğüm yok. Fakat duydum.” dedi. Allah Resulü:
“Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin olsun ki, Allah bu dini tamamlayacak. Hatta bir gün gelecek, devesinin sırtında bir kadın tek başına yol güvenliği içinde Hîre’den [Küfe yakınlarında antik bir kent] Mekke’ye gelip Kâbe’yi tavaf edecek. İran Kralı Hürmüz’ün hazineleri fethedilecek.” buyurdu.
“Ne!! İran Kralı Hürmüz mü?” diye sordu Adiy b. Hâtim.
Resûlullah, “Evet, ondan da öte gelirler o kadar artacak ki, kimse herhangi bir şeye tenezzül etmeyecek.” buyurdu.
Gün geldi, Resûlullah’ın, geleceğe dair verdiği bu haberler bir bir gerçekleşti. Adiy b. Hâtim de bunları bizzat müşahede etti. |
|
| Başa dön |
|
 |
ŞeFKaT FORUM YÖNETİCİSİ

Kayıt: 09 Şub 2007 Mesajlar: 17850 Konum: İSTANBUL Durum: Çevrimdışı
Level : 77
|
Tarih: Pzr May 13, 2007 10:12 pm Mesaj konusu: |
|
|
Allah razı olsun hak_yolcusu bacım emeğine sağlık. _________________ "Yâ Rabbî! Bizleri kıyamete kadar
Risale-i Nur kisvesinde hakaik-i imaniye
ve esrar-ı Kur'âniye ile kemâl-i ferah ve sevinçle meşgul eyle.
âmin. İnşaallah." |
|
| Başa dön |
|
 |
yeter__1 VİP ÖZEL ÜYE

Durum: Çevrimdışı
Level : 60
|
Tarih: Pts Ekm 05, 2009 11:28 pm Mesaj konusu: |
|
|
süper paylaşım
Efendim benim Rabbim sana ne lutufkar..
_________________ ÇIKTIK YOLA BİR KERE, DÖNÜŞ YOK GAYRI!...SEN KES YOLUMU! SANA ULAŞSIN ÇIKTIĞIM TÜM YOLLAR...
|
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|
|
|
|
|